Bina Güçlendirme Yönetmeliği

Binaların ömrünün uzaması, insan hayatını tehlikeye atmaması, yeni yapılacak binaların deprem etkisi altında kalmaması için Bina Güçlendirme Yönetmeliği esasları geçerli olmaktadır. Daha önceden inşaat yanındaki evler, binalarında herhangi bir problem olduğunda inşaatı sorumlu tutabiliyorlardı. Yargıtay’ın aldığı kararla birlikte deprem yönetmeliği çerçevesinde binasını güçlendirmeyen bina sakinleri artık yanlarında olabilecek inşaatta herhangi bir problem olduğunda inşaatı sorumlu tutamayacaklar.

  • Bina güçlendirmek için ilk aşama riskli yapı tespiti yaptırmaktır. Eğer 15 günlük süre içinde herhangi bir itiraz gelmezse bina riskli yapı statüsüne girer. Eğer itiraz olursa Bakanlık ya da Üniversitelerin belirleyeceği teknik heyet tarafından bina tekrar incelemeye alınır.

Ülkemizin deprem bölgesinde olması binaların güçlendirilmesi konusunda yasaların çıkmasına sebep olmuştur. Güçlendirme konusunda bazı yöntemler uygulanabilir. Bunlar arasında betonarme güçlendirme, çelik güçlendirme, yapısal onarım ya da karbon lifli polimer kullanılarak binanın güçlendirmesi yapılabilmektedir.

Betonarme güçlendirme, binanın taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersiz kaldığı durumlarda sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu uygulamada yatay deprem perdeleri eklenebilir, kolon ve kirişlerde kesme, eğilme, eksenel yük kapasitesi gibi yetersizliklerde mantolama yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Talep formu

Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkür ederiz